23.10.2020 Dzień kundelka

Temat: Obchody Dnia Kundelka.

Data: 23.10.2020

• Dziecko dostrzega, że zwierzęta posiadają zdolność odczuwania, przejawia w stosunku do nich życzliwość i troskę;
  • Dziecko poszerza swoje doświadczenia plastyczne.

Witajcie!

W kalendarzu przypada wyjątkowy dzień, w którym będziemy razem świętować jest to Dzień Kundelka. Mam nadzieję, że będziemy się razem dobrze bawić wykonując zadania.

Zadanie 1. „Gimnastyka”

Jeśli masz ochotę poćwicz nasz układ do piosenki kąpielowej

Zadanie 2.

Jeśli masz ochotę posłuchaj piosenki o życiu kundelka. Możesz porozmawiać z rodzicami o tym, co robi kundelek w ciągu dnia? Dlaczego warto przygarnąć zwierzaka do domu? oraz Co robimy gdy widzimy zagubione zwierzę?

Zadanie 3.  Jeśli masz ochotę dzisiaj stworzyć pracę plastyczną to czeka na Ciebie „Uśmiechnięty kundel”

Przygotuj: papierowy talerzyk lub wycięte białe koło o średnicy 20cm. Czarny pisak lub kredkę. Czerwoną, czarną i brązową kartkę. Nożyczki oraz klej.

Wykonanie: Z czerwonej kartki wytnij długi psi język, natomiast z brązowej wytnij długie uszy i okrągłą łatkę koło oka. Z czarnej kartki wycinamy nosek, jeśli nie masz czarnej kartki użyj pisak w czarnym kolorze. Po czym przyklej elementy na wycięte koło/papierowy talerzyk układając je w uśmiechnięty pyszczek kundelka. Oczy i uśmiech dorysuj kredkę/pisakiem.

Zadanie 4.

Przyjrzyj się kundelką i spróbuj dopasować cień do właściwego psa. Zastanów się chwilę i spróbuj wyjaśnić, czym jest cień.

Zadanie 5.

Jeśli masz jeszcze trochę sił to przyjrzyj się ilustracją. Pokoloruj lub wskaż cyfrę, która odpowiada ilości kundelków na obrazku.

Name*

Website