Zajęcia zdalne 18.01.2021 r. Biedronki “Opowieść dziadka – zimowa przygoda”

Temat: Opowieść dziadka – zimowa przygoda

Data: 18.01.2021 r.

Grupa: Biedronki 5-latki

– nadaje znaczenie swoim doświadczeniom IV.6

– rozwija motorykę małą IV.8

– rozwija wyobraźnię, dokańcza opowieść IV.5

Do pobrania:

zajęcia zdalne 18.01.2021 r. Biedronki

1. „Właściwości śniegu” – eksperyment

Zapraszam Cię do wykonania zimowego eksperymentu. Proszę abyś przygotował/ przygotowała dwa słoiki wypełnione śniegiem. W pierwszym słoiku wymieszaj śnieg
z piaskiem (może być  odrobina  ziemi z doniczki) i odstaw do roztopienia. Do drugiego słoika ze śniegiem wsyp sól i sprawdź co się  z nim dzieje. Swoimi obserwacjami podziel się z osobami dorosłymi bądź rodzeństwem.

1. Ślady na śniegu – zabawa edukacyjna z kartą pracy

W załączniku (PDF) znajduje się karta pracy. Spójrz na obrazki, które przedstawiają sportowców. Spróbuj określić jakim sportem się zajmują. Następnie dopasuj danego sportowca do śladu jaki odbił w zaspie.

Karta Pracy PDF:

Karta Pracy

1. Co się wydarzyło? –opowieść dziadka

Posłuchaj opowiadania dumnego dziadka na temat swoich wnucząt, a następnie spróbuj odpowiedzieć na pytanie.

Była piękna pogoda, w noc dosypał świeży śnieg, a od samego rana przyświecało słońce. Moje wnuki postanowiły pójść na górkę i jeździć na sankach. Ponieważ była zima, dzieci właściwie się ubrały, nie zapomniały o czapkach, szalikach i rękawicach. Górka była w bezpiecznym miejscu, z dala od drogi, gdzie jeździły samochody. Kiedy dzieci zjechały z górki, zauważyły coś, co je zainteresowało….

Co takiego mogło zainteresować dzieci?

Możesz narysować na kartce to co zaciekawiło dzieci po zjeździe z górki.

Powodzenia!