Zajęcia zdalne Biedronki 15.04.2021 r.

Propozycja zajęć na dzień 15.04.2021 r.

Grupa: Biedronki

Temat: Pogoda może nas zaskakiwać

Cele

• Czyta i nazywa symbole zjawisk pogodowych, prowadzi kalendarz pogody IV.19, IV.18
  • Wyraża zrozumienie świata, zjawisk i rzeczy znajdujących się w bliskim otoczeniu za pomocą języka mówionego, formułuje przykładową prognozę pogody IV.2
  • Wiąże przyczyny i skutki według chronologii wydarzeń oraz używa określeń typu: najpierw, potem, wreszcie, na końcu IV.16
  • Określa kierunki i ustala położenie przedmiotów w stosunku do własnej osoby, a także w stosunku do innych przedmiotów, rozróżnia stronę lewą i prawą IV.14

Do pobrania: zajęcia zdalne 15.04.2021 r. Biedronki

Zabawa nr 1 „Gimnastyka przedszkolaka” – zabawa ruchowa z kołem. Zakręć i wykonaj zadanie. Zaproś wszystkich domowników i baw się dobrze.

Zabawa nr 2 „Wiosenny kalendarz pogody” – zapraszam do uzupełnienia swojego kalendarza.

Zabawa nr 3 „Prognoza pogody” – zabawa dydaktyczna. Kochani pewnie nie raz oglądaliście z rodzicami prognozę pogody? Dzisiaj ja zapraszam Was do obejrzenia prognozy to prognoza z przed lat – oglądajcie ja uważnie.

Wymieńcie proszę zjawiska pogodowe, które się pojawiły w prognozie, a także inne elementy składające się na prognozę. Rodzic może zapytać:

– Gdzie można zobaczyć albo usłyszeć prognozę pogody?
– Kto ją prezentuje?
– Kto ją przygotowuje?
– Dla kogo jest przygotowywana?
– Czy zawsze się sprawdza?

Teraz poproście rodzica aby w uproszczony sposób wytłumaczył, czym zajmuje się meteorolog, a czym – synoptyk:
-Meteorolog zajmuje się pracą badawczą, analizą warunków, zjawisk atmosferycznych,
–synoptyk opracowaniem prognoz pogodowych.

Zachęcam Was do stworzenia własnej prognozy, popatrzcie przez okno – obserwujcie pogodę. Następnie, narysujcie na kartce mapę – swojej miejscowości (wystarczy narysować nieregularną plamkę) zaznaczcie na niej piktogramy pogodowe i wymyślcie prognozę pogody. Poproście rodziców o pomoc w oznaczeniu temperatury. Teraz wystąpcie w roli prezentera pogody i przedstaw prognozę dla swojej okolicy.

Zabawa nr 4 „Oberwanie chmury” – praca z kartą pracy str. 54

Zabawa nr 5 „Pogoda” piosenka Piotra Rubika – relaksacja przy piosence. Przytulcie rodzica i posłuchajcie piosenki, odpocznijcie.

Zabawa nr 6 „Przygotowania na deszcz” – ćwiczenie orientacji w przestrzeni i spostrzegawczości. Praca z kartą pracy str. 55.

Miłej zabawy, dziękuje za wczorajsze zdjęcia! Pozdrawiam