22.10.2020 Jabłko, gruszka spadły do fartuszka.

22.10.2020r. (czwartek)

Grupa: Kangurki

Temat: Jabłko, gruszka spadły do fartuszka.

Do pobrania: Zajęcia nr1 – Grupa Kangurki 22.10.2020

Cele ogólne:

– poznanie owoców i ich nazw.

Przebieg zajęć:

1. „Hop, do koszyka” – ćwiczenie dużych grup mięśniowych.

Przygotuj do zabawy szarfę (jeżeli nie masz możesz poprosić rodzica o chustkę lub szalik, którą można będzie związać). Na hasło: Hop! (wypowiedziane przez rodzica) wskocz do środka szarfy i przewlekają ją przez ciało od dołu go góry. Zabawę należy powtórzyć kilka razy. Jeżeli masz możliwość rozłóż więcej szarf (szalików) i wykonuj te czynności kolejno z każdą z nich.

Miłej zabawy.

1. „Co spadło z drzewa”- zabawa słuchowa

Posłuchaj tekstu czytanego przez rodzica.

Owoce, takie jak jabłka i gruszki, rosną na drzewach w sadzie lub ogrodzie. Gdy dojrzeją, spadają z drzew, wtedy wydają dźwięki, np. „pac, pac”. Teraz pobawimy się w naśladowanie odgłosów spadających owoców.

Obejrzyj ilustracje przedstawiające jabłko lub gruszkę, które spadły z drzewa. Gdy zobaczysz jabłko, klaśnij 1 raz, gdy zobaczysz gruszkę, tupnij 2 razy.

jabłko – jabłko (klaśnięcie – klaśnięcie)

gruszka – gruszka (2 tupnięcia – 2 tupnięcia)

Jabłko – gruszka – gruszka – jabłko (klaśnięcie – 2 tupnięcia – 2 tupnięcia – klaśnięcie)

Gruszka – jabłko – gruszka (2 tupnięcia – klaśnięcie – 2 tupnięcia)

1. Zabawa z elementami języka angielskiego

Popatrz na obrazki. Powiedz jak nazywają się te owoce, a następnie powtórz ich nazwy w języku angielskim.

Jabłko – apple (czytaj: apl)

Gruszka – pear (czytaj: pee)

Powtórz nazwy kilka razy. Dla utrwalenia nowych słów w języku angielskim, popatrz na obrazki z zadania 2 i powtarzaj tylko nazwy owoców po angielsku. Powodzenia.

Miłej zabawy.

Zachęcam do robienia zdjęć z wykonywanych zadań. Można również nagrywać filmiki z udziałem dzieci. Zdjęcia i filmiki proszę przesyłać na adres sylwia-kowalska26@wp.pl . Przesyłając fotorelację jednocześnie wyrażają Państwo zgodę na publikację zdjęć i nagrań na stronie fb przedszkola.