Zajęcia zdalne Kangurki 06.04.2021r.

Temat: Skąd się wzięła pisanka?

Data: 06.04.2021

• Nawiązuje do tradycji malowania jajek w zabawach IV.2,
  • Bierze udział w zabawie ruchowej I.5,
  • Doskonali sprawność manualną I.7,
  • Przelicza pisanki IV.15,
  • Wciela się w role IV.1

Witajcie!

Zaczynamy drugi tydzień nauki zdalnej.  Mam nadzieję, że Święta Wielkanocne wspominacie miło.  Dzisiaj czekają na Was trzy zadania. W pierwszym postarajcie ułożyć historię powstawania pisanki. Przy drugim zadaniu czeka na was kurza rodzinka Trzecie zadanie to matematyczna zabawa z pisankami. Mam nadzieję, że będziemy aktywnie współpracować i miło spędzać czas!

Kto ma dużo energii od rana może zacząć dzień od tańca do piosenki „Głowa, ramiona, kolana, pięty”

Zadanie 1. „Pisanka”- układanie i opowiadanie treści obrazka

Rozkładamy przed dziećmi 3 wydrukowane obrazki. Dziecko opowiada treść obrazka, układa w prawidłowej kolejności, wnioskując, dlaczego jest właśnie taka. Dokładamy pustą kartkę i pytamy dziecko, co powinno się na nim znaleźć zgodnie z historyjką (pisanka). Prosimy by dziecko domalowało brakującą część wydrukowanej historyjki.

Zadanie2. „Kurza rodzinka”- zabawa teatralna.

Przygotowujemy sylwety kur, kogutów i kurczaków na patyczkach( do wyboru szablon postaci w kolorze i czarno-biały). Dziecko bawi się nimi wcielając się w role zwierząt ( najlepiej w parze). Podajemy dziecku tematy: kogut opiekuje się rodziną na spacerze, kurczak postanowił zwiedzić podwórko a rodzice go szukają.

Zadanie.3 „Pisanki w koszyku”- zabawa matematyczna

Do wykonania zadań potrzebne będą 4 koszyczki lub pojemniki oraz pisanki (mogą być plastikowe) w różnych kolorach i wzorach. Możecie skorzystać z poniższych materiałów.

Do pierwszego koszyka wkładamy 2 pisanki.

− Ile pisanek jest w pierwszym koszyczku?

Do drugiego koszyka wkładamy 4 pisanki.

− Ile pisanek jest w pierwszym koszyczku?

Do trzeciego wkładamy 1 pisankę.

− Ile pisanek jest w pierwszym koszyczku?

Do czwartego wkładamy 3 pisanki.

− Ile pisanek jest w pierwszym koszyczku?

Jeśli masz jeszcze chwilę czasu to zachęcam Cię do wyjścia na krótki spacer w poszukiwaniu oznak wiosny.

Powodzenia!!!