Ogórkowe smaki 22.10.2020

Grupa: Pandy

Temat dnia: Ogórkowe smaki

Cele ogólne:

– poznanie właściwości wybranego warzywa( ogórek kiszony, konserwowy, surowy)

– wzbogacenie doświadczeń sensorycznych

– doskonalenie sprawności fizycznej

Do pobrania: Zajęcia nr 1 – grupa Pandy

Zadanie 1.

Nasze zadania zaczniemy od rozruszania naszego ciała. Na pewno każdy z was ma w domu piłkę. Poniżej znajduje się filmik z ćwiczeniami z wykorzystaniem piłki. Proszę o wykonanie 4 wybranych przez Ciebie zadań z filmiku.

www.youtube.com/watch?v=OFNJYSNOZIU

Zadanie 2.

„Łowimy ogórki” zabawa matematyczna.

Rodzic przygotowuje: słoik z zielonymi kartkami zwiniętymi w rulon, na których narysowane są kreski od 1 do 6 (są to kiszone ogórki w beczce), talerz i 6 zielonych klocków.

Przed Tobą stoi słoik z zielonymi karteczkami. W tym zadaniu jest to beczka z kiszonymi ogórkami. Za pomocą kuchennych szczypiec wyłów zieloną karteczkę, rozwiń ją i policz ile jest narysowanych na kartce kresek. Na talerzu ułóż tyle klocków ile jest kresek na kartce. Zabawę powtarzaj tak długo aż wyłowisz wszystkie zielone karteczki (ogórki).

Zadanie 3.

„Jaki to ogórek?- smakowanie ogórków, rozpoznawanie ich smaku i zapachu.

Rodzic przygotowuje na trzech talerzykach kawałki ogórków: kiszonych, konserwowych i surowych.

Poproś rodzica o zawiązanie Twoich oczu chustką tak żebyś nic nie widział/ła. Twoim zadaniem będzie posmakować ogórki, które znajdują się na talerzach i określić jaki to jest ogórek, jaki ma smak i zapach.

Zadanie 4.

„Baby shark” – zabawa ruchowa w języku angielskim.

Zatańcz już Ci znaną piosenkę o małym rekinie i jego całej rodzinie. Poniżej znajduje się link do zabawy muzyczno-ruchowej.

Udanej zabawy 🙂

Name*