Kangurki 30.03 Zajęcia zdalne

Temat: Marcowe szaleństwo pogodowe.

Data: 30.03.2021 rok

• Poznaje i nazywa symboli pogodowych, IV.9, IV.18,
  • bierze udział w zabawie ruchowej I.5,
  • doskonali umiejętność wypowiadania się IV.2
  • doskonali sprawność manualną I.7
  • rozwija kreatywność w zabawie z użyciem produktów spożywczych IV.1, I.6

Na rozgrzewkę zacznijmy miło dzień od tańca do piosenki „Marcowe zajączki.” Zaproś rodzinę do wspólnej zabawy.

Zadanie 1. „Jadą autka”- zabawa ruchowa.

Dzieci/autka biegają po pokoju, trzymając krążki/kierownicę/ krążek gimnastyczny. Na hasło deszcz!  odkładają kierownicę na podłogę i machają rękoma nad głowami na prawo i na lewo. Na hasło wiatr! – stają w rozkroku i falują całym ciałem, jakby targał nimi wiatr, a następnie ruszają dalej. Powtarzamy kilkakrotnie na przemian.

Zachęcam do spróbowania powyższej zabawy przy piosence „Pogoda” Dzieci/autka biegają przydźwiękach  piosenki. Zatrzymujemy muzykę by wypowiedzieć hasło: deszcz! Lub Wiatr!

Zadanie 2. „Angielska pogoda”- zabawa językowa z elementami języka angielskiego.

Rozkładamy przed dziećmi tablice dydaktyczne: deszcz, wiatr, śnieg i nazywamy je kolejno: deszcz – rain (czyt. Rejn); wiatr – wind ( czyt. Łind); śnieg – snow ( czyt. Snoł). Zachęcamy  dziecko do powtarzania. Potem pokazujemy np.  śnieg i pytamy: What is this? I odpowiadamy powtarzając z dzieckiem: It is snow. W ten sposób pytamy o poszczególne symbole pogodowe. Dziecko powtarza.

Zadanie 3. „Butelki – deszczowe  grzechotki.”

POTRZEBNE MATERIAŁY:

• małe, plastikowe butelki z zakrętką (najlepiej nieprzezroczyste)
  • wsad do butelek np.: sól, cukier, kasza, ryż, orzechy, kamyczki i wszystko inne, co będzie wydawać dźwięk.
  • Lejek do do przesypywania wsadu do butelek.

WYKONANANIE:

Przygotowujemy kilka pustych, plastikowych butelek i wypełniamy każdą innym wsadem przez lejek, według własnego uznania ( ryż, groch, kasza lub sucha fasola).  Dobrze zakręcamy. Tak wykonaną deszczową grzechotkę  możemy ozdobić dostępnymi w domu artykułami plastycznymi. Spróbuj grzechotania własnej deszczowej melodii.

Miłego dnia!!!