Zajęcia zdalne 1.04.2021r – Kangurki

Temat: W koszyczku do święcenia.

Data: 01.04.2021

• Kultywuje tradycję „przygotowania koszyczka do poświęcenia” III.2, IV.11,
  • Kształtuje umiejętność wypowiadania się IV.2,
  • Uwrażliwia się na tradycję II.9,
  • Bierze udział w zabawie ruchowej I.5,
  • Doskonali sprawność manualną I.7,
  • Tworzy pracę plastyczną IV.1,

Witajcie!

To już ostatnie spotkanie przed Świętami Wielkanocnymi mam nadzieję, że poznane wczoraj  polskie tradycje wielkanocne pomogą Wam przygotować się do świętowania. Dzisiaj będziemy omawiać szczegółowo  jedną z polskich tradycji wielkanocnych, którą jest przygotowywanie koszyczka do święcenia.  Myślę, że  miło spędzimy czas!

Zacznijmy od muzycznej rozgrzewki do piosenki „Muzyczny stop”

Zadanie 1.  „Dekorujemy koszyczki” – nazywanie elementów koszyczka wielkanocnego.

Sprawdzamy wspólnie, co wkłada się do koszyczka. Przygotowujemy na stole potrzebne produkty spożywcze   (np. kiełbasa, chleb, cukrowy baranek, babka, sól, pieprz i jajka) oraz koszyczek. Rodzic mówi wyrazy, dziecko dzieli je na sylaby, podając ich liczbę (wyrazy: jajko, sól, babka itd.) Wspominamy, że produkty te święci się w kościele, a następnego dnia zjada podczas śniadania wielkanocnego. Zapraszamy dziecko do wspólnego skomponowania koszyczka. Gotowe koszyczki pozostawiamy do oglądania.

Zadanie 2. „Zbieranie jajek do koszyczka”- ćwiczenie koordynacji wzrokowo-ruchowej.

Ukryj w domu/ogrodzie  kilka czekoladowych jajek. Przygotuj koszyczek, do którego dziecko będzie odkładać znalezione jajka.  Będzie ciekawie jeśli pomożesz dziecku odgadywać, gdzie są schowane  np. W tym miejscu jest zimno i na pewno znajdziesz tam mleko (lodówka),  jajko jest schowane w miejscu, gdzie zazwyczaj da się zobaczyć dużo kurtek (w szafie)  lub z pomocą tradycyjnych wskazówek zimno/ciepło.

Zadanie 3. „Ozdoba do wielkanocnego koszyczka”- rozwijanie sprawności manualnej.

Zajączki wielkanocne z wytłoczek po jajkach:

Przygotuj:

• wytłoczkę po jajkach,
  • nożyczki,
  • klej,
  • pędzelki i farbki,
  • czarny pisak,
  • kawałek waty lub pompon na ogonek,

Wykonanie:

• Wycinamy wystającą część wytłoczki po jajkach. Możemy pod odpowiednim kątem wyrównać spód odciętego fragmentu, żeby był bardziej stabilny, ale oczywiście nie jest to konieczne.
  • Z płaskiej części wytłoczki wycinamy uszy naszego zająca i przyklejamy mocnym klejem. Czekamy aż klej wyschnie.
  • Przygotowujemy stanowisko do malowania farbami. Ważne żeby nie używać zbyt dużo wody, żeby nasza wytłoczka nie napęczniała.  Malujemy zająca na wybrany kolor.
  • Czarnym pisakiem robimy oczka i nosek.
  • Kiedy zajączek wyschnie formułujemy kulkę z waty lub bierzemy gotowy pompon i przyklejamy mocno klejem ogonek naszemu zajączkowi.

Miłej zabawy !!!