24.04.2020r. (Piątek)
Grupa: Pszczółki
Temat: Robimy ciastka.
Do pobrania: Pszczółki – Zajęcia 21
Cele ogólne:
– rozwijanie spostrzegawczości i umiejętności interpretowania zdarzeń przedstawionych na obrazkach,
– ćwiczenie koordynacji ruchowej i sprawności manualnej dzieci.
Przebieg zajęć:
- Historyjka obrazkowa
Przypatrz się obrazkom. Co dzieje się na każdym z nich? Zastanów się, który obrazek powinien być: pierwszy, drugi i trzeci. Pokoloruj obrazki i ułóż z nich historyjkę. Jeżeli nie możesz wydrukować, wykonaj samodzielnie własną historyjkę obrazkową. Powodzenia J
- „Taniec połamaniec” – zabawa muzyczno-taneczna
Czas się poruszać! Mam dla Ciebie piosenkę z pokazywaniem. Przesyłam link do zabawy. Chętnie zobaczę jak tańczysz (możesz nagrać filmik). Miłego tańczenia.
https://www.youtube.com/watch?v=RrsdZz3wkCo&list=RDVkiw9i_mQSo&index=5
- „Ciasteczka”- zabawa plastyczna/kulinarna
Dziś masz do przygotowania ciasteczka. Możesz upiec je razem z rodzicem, babcią, ciocią itd. lub zrobić ciasteczka z masy plastycznej. Przepisu na ciastka nie wysyłam, bo każda kucharka ma swój ulubiony, ale wysyłam przepis na masę solną i na domową ciastolinę. Jeżeli masz przygotuj: fartuszek, wałek do ciasta, foremki. Pamiętaj o zasadach dotyczących higieny przed przygotowywaniem posiłków.
Masa solna
Składniki:
– mąka – 1 szklanka
– sól – 1 szklanka
– woda – pół szklanki
Wymieszaj wszystkie składniki razem i zagnieć masę. Jeżeli chcesz, aby była kolorowa możesz dodać do niej barwniki spożywcze (jeżeli masz takie jak do farbowania jajek – w proszku, rozpuść je w jednej łyżeczce octu).
Domowa ciastolina
Składniki:
– 2 szklanki mąki,
– 1 szklanka soli,
– 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
– 2 łyżki oleju,
– 1 szklana wrzątku,
– wybrane barwniki spożywcze.
Wymieszaj wszystkie składniki suche (mąka, sól, proszek do pieczenia) i olej, na końcu poproś kogoś dorosłego o dodanie wrzątku. Ugniataj na początku łyżką, a potem gdy się schłodzi, dłońmi. Na końcu podziel masę na kilka części i dodawaj do nich barwniki spożywcze (jeżeli masz takie jak do farbowania jajek – w proszku, rozpuść je w jednej łyżeczce octu). Masa ta jest delikatniejsza niż masa solna, bardzo plastyczna i przyjemna w ugniataniu, doskonale wyciąga się ją z foremek. Masą można bawić się wielokrotnie, przechowuj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Miłej zabawy.