Skip links

24.04.2020 Robimy ciastka

24.04.2020r. (Piątek)

Grupa: Pszczółki

Temat: Robimy ciastka.

Do pobrania: Pszczółki – Zajęcia 21

Cele ogólne:

– rozwijanie spostrzegawczości i umiejętności interpretowania zdarzeń przedstawionych na obrazkach,

– ćwiczenie koordynacji ruchowej i sprawności manualnej dzieci.

 

Przebieg zajęć:

  1. Historyjka obrazkowa

            Przypatrz się obrazkom. Co dzieje się na każdym z nich? Zastanów się, który obrazek powinien być: pierwszy, drugi i trzeci. Pokoloruj obrazki i ułóż z nich historyjkę. Jeżeli nie możesz wydrukować, wykonaj samodzielnie własną historyjkę obrazkową. Powodzenia J

  1. „Taniec połamaniec” – zabawa muzyczno-taneczna

Czas się poruszać! Mam dla Ciebie piosenkę z pokazywaniem. Przesyłam link do zabawy. Chętnie zobaczę jak tańczysz (możesz nagrać filmik). Miłego tańczenia.

https://www.youtube.com/watch?v=RrsdZz3wkCo&list=RDVkiw9i_mQSo&index=5

 

  1. Ciasteczka”- zabawa plastyczna/kulinarna

Dziś masz do przygotowania ciasteczka. Możesz upiec je razem z rodzicem, babcią, ciocią itd. lub zrobić ciasteczka z masy plastycznej. Przepisu na ciastka nie wysyłam, bo każda kucharka ma swój ulubiony, ale wysyłam przepis na masę solną i na domową ciastolinę. Jeżeli masz przygotuj: fartuszek, wałek do ciasta, foremki. Pamiętaj o zasadach dotyczących higieny przed przygotowywaniem posiłków.

 

Masa solna

Składniki:

– mąka – 1 szklanka

– sól – 1 szklanka

– woda – pół szklanki

Wymieszaj wszystkie składniki razem i zagnieć masę. Jeżeli chcesz, aby była kolorowa możesz dodać do niej barwniki spożywcze (jeżeli masz takie jak do farbowania jajek – w proszku, rozpuść je w jednej łyżeczce octu).

Domowa ciastolina

Składniki:

– 2 szklanki mąki,

– 1 szklanka soli,

– 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,

– 2 łyżki oleju,

– 1 szklana wrzątku,

– wybrane barwniki spożywcze.

Wymieszaj wszystkie składniki suche (mąka, sól, proszek do pieczenia)  i olej, na końcu poproś kogoś dorosłego o dodanie  wrzątku. Ugniataj na początku łyżką, a potem gdy się schłodzi, dłońmi. Na końcu podziel masę na kilka części i dodawaj do nich barwniki spożywcze (jeżeli masz takie jak do farbowania jajek – w proszku, rozpuść je w jednej łyżeczce octu).  Masa ta jest delikatniejsza niż masa solna, bardzo plastyczna i przyjemna w ugniataniu, doskonale wyciąga się ją z foremek. Masą można bawić się wielokrotnie, przechowuj  ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Miłej zabawy.

Zostaw komentarz

Name*

Website

Komentarz

Zmiana wielkości tekstu
Kontrast

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.