Skip links

08.04.2020 Wielkanocne baby

Zajęcia 11

08.04.2020r.

Grupa: Sowy (zerówka)

Temat: Wielkanocne baby

Do pobrania: Sowy – Zajęcia 11

Cele ogólne:
– Rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych z zachowaniem bezpieczeństwa i higieny.

– Kształtowanie umiejętności czytania.

 

Przebieg zajęć:

  1. „Wielkanocne smakołyki”

Ewa Skarżyńska

 

Nasz stół wielkanocny

haftowany w kwiaty.

W borówkowej zieleni

listeczków skrzydlatych.

Lukrowana baba

rozpycha się na nim,

a przy babie –

mazurek w owoce przybrany.

 

Powiedz mi:

  • Jak wygląda wielkanocny stół?
  • Jakie stały na nim ciasta?
  • Jakie inne potrawy mogą znaleźć się na wielkanocnym stole?
  • Jakie przysmaki wielkanocne lubisz najbardziej?

 

  1. „Babki na Wielkanoc” – ćwiczenia w czytaniu.

Spróbuj samodzielnie przeczytać poniższe zdania i narysuj to co zostało opisane.

TO BABKA I TO BABKA.

JEDNA MA LUKIER, A DRUGA CUKIER PUDER.

MY MAMY DWIE BABKI.

JEDNA BABKA DLA BABCI, A DRUGA DLA MAMY.

DLA BABCI

DLA MAMY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. „Wielkanocna baba” – zajęcia kulinarne.

Razem z rodzicem przygotuj własną babkę wielkanocną. Możesz skorzystać z mojego przepisu lub zrobić ją według receptury mamy/taty/babci/dziadka J

Pamiętaj, aby przed zajęciami kulinarnymi dokładnie umyć ręce!

Przepis:

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Utrzeć masło i 250 g cukru. Dodać cukier waniliowy oraz żółtka. Przesiać mąkę przez sito, dosypać do niej proszek do pieczenia. Naprzemiennie dodawać mleko i utarte żółtka, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Dodać pianę do masy, delikatnie wymieszać. Dosypać rodzynki. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej z nich dosypać kakao i resztę cukru. Formę na babę (pojemność 1,5l) posmarować masłem i posypać bułką tartą. Nałożyć ciasto naprzemiennie – kilka łyżek jasnej masy i kilka łyżek ciemnej. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny. Po ostygnięciu posypać babkę cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Name*

Website

Komentarz

Zmiana wielkości tekstu
Kontrast

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.