Zajęcia zdalne 20.01.2021 r. Zajączki

Do pobrania:

Zajęcia zdalne 20.01.2021 r. Zajączki

1.Fotografia – słuchanie opowiadania

Wysłuchaj uważnie opowiadania, a następnie odpowiedz na pytania.

Zosia bardzo lubi chodzić do babci. Wszystko tam było bardo ciekawe, a najpiękniejsza była tajemnicza fotografia przepięknej dziewczynki. Zdjęcie w ramce stało na komódce,
a dziewczynka tak się Zosi spodobała, że postanowiła się z nią zaprzyjaźnić.

– Będziesz się nazywała Petronela – szepnęła – i będę ci o wszystkim mówiła, nawet o tym, że  w przedszkolu pociągnęłam Oliwkę za włosy. Dobrze?

Dziewczynka na zdjęciu jakby kiwnęła głową. I od tego dnia stała się najlepszą przyjaciółką Zosi. Kiedy przychodziła do babci, Petronela już tam na nią czekała. Przyjemnie było na nią patrzeć, bo zawsze się uśmiechała, a  kiedy Zosia opowiadała jej swoje najciekawsze tajemnice, nie przerywała, tylko słuchała uważnie i nie mówiła, jak to nieładnie rysować na świeżo pomalowanej przez tatusia ścianie.

Pewnego dnia babcia zauważyła, że jej wnuczka przygląda się fotografii.

– To zdjęcie było robione sześćdziesiąt lat temu – westchnęła. – Podoba ci się ta dziewczynka?

– Bardzo.

– A wiesz kto to jest?

– To moja bardzo tajemnicza przyjaciółka – wygadała się Zosia, a babcia się uśmiechnęła.

– Masz rację, ta dziewczynka naprawdę jest twoją najlepszą przyjaciółką i kocha cię najbardziej na świecie – powiedziała. – Wiesz jak ma na imię?

– Petronela?

– Nie, nie Petronela, tylko Aldona.

– Babciu, przecież ty masz na imię Aldona!

Babcia znowu się roześmiała, a Zosia nagle zauważyła, że dziewczynka na zdjęciu uśmiecha się zupełnie tak samo. I już wiedziała, kim jest tajemnicza nieznajoma ze starej fotografii.

Pytania:

– Kim była dziewczynka z fotografii?

– Za co kochasz swoją babcię/ dziadka?

1. U fotografa- zabawa ruchowa

Osoba dorosła będzie puszczać muzykę, kiedy piosenka będzie grać tańcz do rytmu, a kiedy przestanie „pozuj” do zdjęcia, przyjmując różne figury.

1. Lurka dla babci i dziadka – praca plastyczna

Już jutro jest święto Babci, a pojutrze święto Dziadka. Z tej okazji możesz wykonać dla nich laurkę.

Poniżej znajdują się propozycje.

Będą Ci potrzebne: kolorowe kartki, farba, pędzle, kredki bądź pisaki i odrobina pomocy osoby starszej.

Kolorową kartkę złóż na pół, na jej przedniej stronie umieścisz ilustrację, a w środku poproś osobę starszą aby napisał życzenia od Ciebie.

Pomaluj pędzlem swoją rączkę, a następnie odbij ją na kartce, w ten sposób powstaną kolorowe kwiatki. Możesz dorysować łodygi zieloną kredką bądź pisakiem.

Zamiast odbijanie rąk możesz spróbować odbić stopy ;).

Powodzenia!