Zajęcia zdalne 22.01.2021 r. Zajączki

Zajęcia zdalne 22.01.2021 r. Zajączki

załącznik Karty Pracy zadanie 3

1. Toczymy śniegowe kule – zabawa naśladowcza

Chociaż za oknem coraz mniej śniegu zapraszam Cię do zabawy w toczenie kuli śniegowej. Wyobraź sobie, że robisz największą kulę jaką do tej pory udało Ci się ulepić i tocz ją przez pokój. Następnie „ulep” małe kulki i rzucaj przed siebie. Jeśli na Twoim podwórku jest jeszcze śnieg możesz śmiało wykonać tą zabawę na świeżym powietrzu.

1. Prezent – zabawa ucząca życzliwości oraz szacunku do innych

Zastanów się przez chwilę i powiedz własnymi słowami czym jest prezent, kto go dostaje, kto go wręcza. W jakich okolicznościach Ty dostałeś prezent? A może już i Ty robiłeś dla kogoś jakiś prezent. Następnie pomyśl co takiego mógłbyś w prezencie wręczyć swoim dziadkom/ rodzicom. Prezent nie musi być zawsze rzeczą, może być uściskiem, buziakiem, zaśpiewaną piosenką. Obdaruj prezentami własnego  pomysłu swoich najbliższych

Poniżej znajduje się szablon prezentu, możesz go pokolorować, ozdobić według własnego pomysłu.

1. Babcia i Dziadek – zabawa dydaktyczna

Babcia i Dziadek nie zawsze byli tacy duzi jak teraz, kiedyś byli mali tak jak Ty. Może widziałeś ich takich na fotografiach. Z roku na rok rośli coraz wyżsi. W załączniku Word  znajduje się karta pracy, w której musisz ustawić babcie i dziadków od najmniejszego do największego. Poproś osobę dorosłą aby wycięła Ci postacie.

Powodzenia!