Zajęcia zdalne 29.03.2021 r. Zajączki

zajęcia zdalne 29.03.2021 r. Zajączki

kolorowanka Babki Wielkanocne PDF

1. „Prasuję, gotuję, piekę” – zabawa językowa

Za chwilę usłyszysz dźwięki, które powstają w kuchni podczas używania różnych sprzętów. Wsłuchaj się w nie i zastanów się jakie sprzęty kuchenne mogą je wydawać. Powodzenia!

Poniżej znajduje się link do filmiku na kanale YouTube z dźwiękami sprzętów kuchennych. Filmik włączamy tak aby Dziecko słyszało tylko odgłosy, a nie widziało obrazków.

odgłosy sprzętów kuchennych

1. „Najłatwiejsze ciasto” – zabawa naśladowcza

Osoba dorosła będzie opowiadać Ci historię o powstawaniu Babki Wielkanocnej, Twoim zadaniem będzie powtarzać ruchy za osobą dorosłą.

Tekst:

Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Gospodyni zaczęła piec jedno z tradycyjnych ciast – babkę. Najpierw przygotowała sobie dużą misę (rysujemy palcem w powietrzu przed sobą koło). Potem wsypała do niej kilka garści mąki: 1, 2, 3 (wrzucamy mąkę , raz jedną, raz drugą dłonią). Rozgniotła w rękach masło i dołożyła do mąki (pocieramy pięścią jednej ręki o otwartą dłoń drugiej). Wlała trochę mleka i wrzuciła sześć jaj. Rozbiła skorupki: jednaą, drugą, trzecią, czwartą, piątą, szóstą (klaszczemy 6 razy). Pomieszała raz jedną ręką, raz drugą, raz jedną, raz drugą (zataczamy pięścią koło przed sobą). Skoro ciasto było wymieszane, gospodyni włożyła rodzynki (wiercimy wskazującym palcem jednej rączki w otwartą dłoń drugiej ręki) i… wrzuciła skórkę pomarańczy: pach, pach. I pomieszała (mieszamy). Następnie odstawiła, by wyrosło (przestawiamy coś ciężkiego)Musiała trochę poczekać. Raz, dwa, trzy, (3 razy klaskamy)już wyrosło. Gospodyni przełożyła ciasto do formy i włożyła do piekarnika (przekładamy). A po upieczeniu wyjęła wspaniałą, pachnącą świąteczną babkę. Ale pachnie. Czujesz… (wciągamy powietrze nosem, wydychamy ustami).

1. „Wielkanocna Babka” – ćwiczenie rozwijające motorykę małą ręki

Zanim zaczniemy piec świąteczne Babki, możesz przygotować własną lepiąc ją z plasteliny, ciastoliny, a nawet z piasku jeśli masz taką możliwość. W załączniku PDF znajdują się dwie kolorowanki z Babkami Wielkanocnymi wybierz, tą która podoba Ci się najbardziej
i pokoloruj ją według własnego pomysłu.